Langer thuis wonen in eigen dorp

Donderdagavond 31 mei jl. vond een bijeenkomst plaats van Netwerk Zorgzame Dorpen in dorpshuis de Trijesprong te Raerd. Zo’n 30 bezoekers van dorpsbelangen, provincie Fryslân en andere organisaties waren gekomen voor het thema ‘Langer thuis wonen in eigen dorp’.

 

Trijntje Köhler (ToekomstWonen.nu) uit Nijeholtpade nam de bezoekers mee in het waarom en hoe van aandacht voor langer thuis wonen. Vooral aandacht voor bewustwording van het vraagstuk en dorpsbelangen activeren stond hierin centraal.

Presentatie Trijntje Köhler 310518 Langer thuis in eigen dorp

 

Willeke Philips (Blij(f) wonen) vertelde hoe persoonlijke gesprekken helpen om tot de juiste keuzes voor de toekomst te komen. Het goed afwegen van de voors en tegens is nodig om een goed afgewogen keuze te maken. Wat is de vraag achter de vraag. Zowel als individu als echtpaar.

 

Mieke Koot (Mijn huis op maat) nam de bezoekers mee in Veiligheid in en rondom het huis. Aan de hand van een huisje, ingericht met allerlei slimme snufjes (domotica), werd duidelijk hoe bewoners veilig langer thuis kunnen wonen.

Presentatie Mieke Koot 310518 Mijn huis op Maat

 

Laurens Boodt (architect) liet de deelnemers zien hoe Ruilverwoning helpt om de discussie in het dorp over de mismatch in vraag en aanbod van onroerend goed bespreekbaar te maken. Ouderen willen kleiner wonen, gezinnen willen doorstromen naar een ruimere woning en jongeren zoeken een starterswoning.
Presentatie Laurens Boodt 310518 Ruilverwoning presentatie LB

 

Aan het eind van het programma kon ieder onder het genot van een drankje napraten over de inspirerende presentaties. Eddy Lania en Titus Sijmonsma kondigden aan dat na de zomervakantie nog 2 inspiratie sessies zullen worden georganiseerd.